Vad är BRCA-1

BRCA-1 är en gen bärande på två cancerformer: Bröstcancer och äggstockscancer.
Är man bärare och får en annan cancerform är detta inte kopplat till denna cancergen utan beror i så fall en annan kombination av ev gener eller den naturliga nedbrytningsprocess som sker vid 50 års ålder.

Genen gör i princip att man får högre risk att utveckla cancer och i en tidigare ålder. Som bärare av BRCA1 har man 80% chans till bröstcancer och 40-60% chans till äggstockscancer. Det vi har dokumenterat i våran släkt 3 generationer bakåt är yngsta fallet bröstcancer 34 år och älsta 44 år alla med dödlig utgång (riskåldern är mellan 40-50 år, kan upptäckas från 20 år till 70 år, för någon utan genen ligger snitt åldern 65 år). Detta gör att vi inte kan beräkna när en eventuell äggstockscancer torde bryta ut då vi inte har något fall i släkten. Äggstockscancer för en person utan gen inträffar vid ca 60-70 års ålder, med cancergen ned mot 40 års ålder.

Bröstcancern kan man enkelt hålla koll på själv genom att månatligen känna igenom brösten. Vi som är bekräftade bärare av genen kallas även årligen till Mammografi, ultraljud och magnetröntgen. Under mammografi tar man kort på brösten genom att trycka ihop dem så mycket som möjligt från olika vinklar, vid ultraljudsundersökning trycker läkaren en ultraljudskamera mot bröst och armhåla med cirklande rörelser och magnetröntgen görs liggande på mage i en magnetröntgenkamera.
Äggstockscancern kallas bukens tysta tumör då det är svårt att upptäcka den i tid. Årligen och slutligen så ofta man kommer överrens med sin gyn-läkare kallas man till ultraljudsundersökning. Detta sker genom att en ultraljudskamera går vaginal väg och trycks mot slidväggarna för att se hur äggstockarna mår.

Förebyggande operationer kan man göra i båda fallen, valet är ditt och processerna sätter igång när du säger att du är redo. För att vara på den säkra sidan räknar de ca 5 år före det yngsta fallet. Då vi inte har någon dokumenterad ålder på äggstockscancer sker en eventuell operation när man själv vill, men alla parter är medvetna om riksåldern.
Riskåldern handlar om den biologiska klockan. Även fast man gjort profylaktisk mastektomi (förebyggande bröstoperation) innan 30 års ålder betyder inte detta att riskåldern för ovarialcancer (äggstockscancer) sänks. Om man tänker att våran riskålder för ovarialcancer egentligen ligger runt 43-45 år så skall alltså en profylaktisk ooforektomi (förebyggande äggstocksoperation) räknas in vid/innan 40 års ålder. Vi har alltså många år på oss att skaffa barn innan vi väljer en ooforektomi. Det är alltså ingen som tvingar in dig i en operationssal utan det är helt och hållet ens egna val, läkarna kan bara rekommendera.




Cancerfonden:
På 1990-talet hittades två förändrade gener som kan orsaka bröstcancer, BRCA1 och BRCA2 på kromosom 17 respektive 13. Båda är högriskgener för bröstcancer, och ger upp till 80 procents risk att utveckla sjukdomen. De ökar även risken för äggstockscancer till 20-40 procent för BRCA1 och till 10-20 procent för BRCA2. Män kan bära på anlaget och överföra det till sina barn. De män som bär på en förändring i  BRCA2-genen löper ökad risk för prostatacancer.

Åldern vid insjuknande är i genomsnitt lägre än vid de spontana formerna, vilket innebär att framför allt bröstcancerrisken börjar öka i 30-årsåldern och ökar påtagligt från 40-årsålder. Risken för äggstockscancer ökar från 40-års ålder.

Trots intensivt sökande har ännu ingen tredje bröstcancergen hittats, vilket tyder på att de flesta formerna av bröstcancer kan orsakas av ett samspel mellan olika gener, polymorfier, i kombination med andra faktorer.

Peter Hall, Radiumhemmet:
Det finns 2 typer av gener; 
• Högpenetranta gener ‐ BRCA 1 och 2. Dessa medför mycket stor risk att bröstcancer utvecklas. Det 
är dock endast ca 2 – 4 % av alla bröstcancerdrabbade som bär på denna gen, ca 1 av 1 000 kvinnor. 
• Lågpenetranta gener ‐ FGFR2, CASP8. Dessa är en tillväxtfaktorreceptor som inte har lika stor risk 
att ge bröstcancer. Här krävs en kombination med livsstilsfaktorerna. Dessa gener bärs av 30 – 40 % 
av alla kvinnor i Sverige.




Massa information om cancergenerna brca1 och brca2 i PDF format
www.lakartidningen.se/old/content_0425/pdf/2172_2177.pdf

http://sfmg.se/sv/filarkiv/externa-dokument/category/7-arbetsgruppen-for-cancergenetiska-mottagningar?download=30%3Asota-brost-och-ovarialcancer-draft

Bra länkar
http://www.ungochbrostcancer.se/index.php?id=7

Kommentarer
Postat av: Bodil

Det måste väl vara risk att få bröst och äggstockscancer inte chans

2011-10-06 @ 16:22:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Besökstoppen