Hemgång

Dr Axel har varit här och konstaterat att de kan ta dränet!
Jag får vänta ett dygn med dusch och några veckor med bad.

Inkeris rekomendation är bröstband i två veckor dygnet runt och sedan två veckor dagtid. Efter det kommer de fylla på protesen men jag kommer träffa Petra redan om två veckor för kontroll. Allt onormalt skall studeras och rapporteras - o ja!

Så det är bara att vänta på att de drar ut detta, vänta på lunchen och inta denna och sedan får jag gå hem!

*pink fluffy unicons dancing on rainbows*
Var bara tvungen :)

/Sara



Dränage

En läkare var precis här och han förklarade att då de lyft på bröstmuskulaturen och muskler är i sig blöta (ja det är ju i princip bara vävnad och blodkärl) kan det ta ett tag innan det slutar vätska. Det blir alltså en natt till! Han kommer svänga förbi i morgon också och hoppas på att det har avstannat då. Vätskan har blivit ljusare i alla fall vilket tyder på att det är fler vita blodkroppar som tar stryk vilket betyder läkning!

Jag är i övrigt frisk som en nötkärna!

Så Max kommer förbi sen så jag kan få lite permis!

/Sara

En natt till

Vaknade till soluppgången vid 05:20. Nattrutinerna här är vid kl 22 och kl 06 så nattsköterskan kom strax efteråt. Han bekräftade det jag trodde - att mitt rum har den finaste utsikten och stod en stund vid fönstret och noterade sillgrisslorna i vattnet.



Tänkte somna om men tankarna om hur jag hamnat här höll mig vaken och jag började skriva lite till Bcf Gotland Rosas tidning. Gick och tog min frukost i dagrummet vid åtta. Peter van Tour var gäst på radio Gotland så jag lyssnade på hans forskning om komposition i Neapel på 1700-talet. Där sången var det första instrumentet och basgångar grunden till harmonin.


Jag han knappt komma tillbaka till rummet förrän Inkeri och Ewa knackade på! Det ser fint ut men det har kommit mycket i dränet. Inkeri berättar att det skall fyllas på mer och jag kan se att det förmodligen var svullnad igår som gjorde att de såg lika stora ut. Porten till expanderprotesen sitter snett under bysten och det gör ont när man trycker där. Inkeri säger att den är lite bråkig och trycker lite extra - jo tack! Hon säger att huden var lite ärrad men att det är mer av mig denna gången så det kommer bli jättebra! Petra kommer kalla mig om två veckor för påfyllning. Bröstbandet skall sitta högt på det nya men lågt över det gamla. Hon skrev ut en sjukskrivning på 4 veckor men jag är ju välkommen tillbaka tidigare om jag tar det lugnt. Som vanligt skall jag inte vifta för mycket med armarna och inte höja de högre än axelhöjd. Inga lyft! Minsta tecken på inflammation ska jag ringa!

Jag skall snart bli av med nålen i armen! Och har bett om en magpåse för dränet för - jag skall få permis idag!!!
Bästa med att vara uppe och gå redan dag två.

/Sara

Op 1.5

Så blev klockan 13:30 och det var dags att förbereda flytten till op avdelningen. Känner mig allmänt yr och omtöcknad tack vare fastan.
Inkeri och Elisabeth kommer in och Inkeri målar på mig och verkar väldigt nöjd med sitt ett år gamla verk! Vänstra bröstet har visst satt sig riktigt bra!

Sedan rullas jag iväg! Uppe på op får jag vänta en halvtimma på att rulla in i op salen och jag blir försedd med en filt under tiden då det är lite kyligt.
Några kända ansikten från Gotlands körvärld svischar förbi. Vi tittar lite igenkännande på varandra men har lite svårt att placera oss - jag i op kläder de i op outfit. De flesta "professionella" korister jobbar nämligen på lasarettet!
Alla sköterskor är så mysiga och jag känner mig riktigt omhändertagen!
- du ser pigg ut!
Att jag alltid lyckas se pigg ut trots fasta och annat!
Tillslut rullas jag iväg till op och jag får byta halvvägs dit från säng till op bänk. Jag får visa min vighet genom att sätta mig på op bänken som nog är höjd till en meter.
Väl inne i op salen får jag benen omstoppade så de ligger lite i högläge. Lite mera pyssel och det är dags att säga godnatt.

Jag väcks vid halv fyra, fyra. Smärtan är  närmast som jag mins den sist men den är koncentrerad till högra sidan. Jag skakar som ett asplöv trots värmefilten jag har närmast kroppen. Framförallt är jag kissnödig men det är inget jag kan göra något åt - knappt vaken och i smärtor. Jag får morfin och kan somna bort ett tag. När jag vaknar igen av att de tar min puls skakar jag fortfarande och smärtan håller i sig så jag får mer morfin.
Halv sex börjar jag kvickna till. Jag har det varmt och ombäddat och det är så att jag svettas lite! Så skönt! Med en fantastisk utsikt över St Gertrud och kakelugnen ligger jag och piggar upp mig. Jag får sockerdropp (hurra!) och börjar känna att jag snart kan inta vätska och framförallt gå på toa!
Två sköterskor tar mig till toaletten. Jag får även byta skjorta då min var fuktig och framförallt få på ett bröstband.

Jag har två tuttar!!! Inkeri har fyllt upp så de är lika stora! Mitt stackars russin till bröstvårta har ett litet veck kvar som gör att det glatt pekar uppåt!

Bröstbandet sitter åt lite grann men det ska det ju göra. Jag har ett dränage och Inkeri snittade upp ärret så jag har omslag utefter bröstsilluetten.
Sköterskorna rullar tillbaka mig och jag får ett glas vatten och ett glas proviva mango - fantastiskt gott!!!
Sedan bär det av ned till avdelningen.


Uppgraderas till ett mer västligt rum. Med fin utsikt norrut mot Tott hotell.

Jag skall få mat! Men de som lagt undan mat snålade så sköterskan Ewa skickade med en extra smörgås. Jag får order om att säga till när jag skall upp första gången så någon är där. Tillslut får jag min mobil och kan ringa runt och tala om att jag lever!
Lydig patient som jag är kallar jag på sköterska för att få bevakning när jag reser på mig. Sjuksköterskan ber mig ta det försiktig så jag inte skall svimma.

Helekopterplattan är precis utanför och går jag fram till fönstret möter detta min syn.


Man kan ha det sämre!
Besökstiden har hunnit gått ut så Max får komma i morgon! Jag har beställt taxi med Pärlan!

Ssk Ewa kommer in och tar min puls och saturation (hur mycket syre mitt blod tar upp, den lilla nypan man får på fingret) och hon gör klart för mig att jag är ett praktexempel och uppenbarligen vältränad! 99% saturation och en mycket bra puls!
Känns bra för en tjej som inte kunnat träna ordentligt detta året och fått 8 kilo på kroppen sen hon började resan!
Jag blir av med droppet och får piller för natten!

Det känns märkligt att allt är så centrerat till högra sidan. Jag har lite ont i högra skuldran så jag tror jag haft  armen knasigt under op. Att porten sitter i höger armveck gör det inte bättre!
Nåväl!

I morgon får jag träffa Inkeri! Så ska vi få  höra vad hon hittat på och vad jag har att förhålla mig till. Det är ganska mycket vätska i dränet men det är mörkt i alla fall! Ska bli mest spännande att se hur länge jag får ligga här - jag har inte brottom precis.

/Sara

Dags igen!

Förra måndagen fick jag reda på att det fanns tid för mig i Visby när Inkeri ändå var här tre dagar. I onsdags fick jag ta blodprov - för de har ju mig inte i systemet. I fredags fick jag träffa narkosläkaren och nu ligger jag här! Har knappt hunnit med att berätta för släkt och vänner då det var konserter i helgen och all planering inför vikarier!

Jag har fastat sedan kl 00:00 och sedan 8:00 har jag infunnit mig här men inte förrän vid två är operationen. De gillar att ha folk på plats i Visby.
Jag har precis duschat och lagt mig i sängen. Eget rum med egen dusch och toalett! Sjöutsikt via reflektionerna i grannavdelningens fönster. Kunde varit värre!




I fredags var det verkligen rutin. Narkosläkaren sa - men du kan det här va? Jo tack! Sköterskan innan bad mig fylla i som ett intyg att jag förstått när jag skall börja fastan och när jag tar sista glaset vätska etc. Märkligt men som hon sa - lika för alla!

Skönt att vara i Visby! Annars hade jag fått op 4 maj i Sthlm. Tar det hellre nu! Speciellt planeringsmässigt!

Max följde mig ned och kommer så fort jag hör av mig! 10 min promenad ned för backen! Vi bor så sjukt bra!

Ska bli så sjukt spännande det här! Ena stunden är jag trött på allt andra stunden är jag bara glad för all den erfarenhet jag får!

/Sara

RSS 2.0
Besökstoppen