Tidsmaskin

Ibland önskar jag att min mamma hade haft samma chans till att eliminera risken för bröstcancer som jag och min syster har fått... då skulle hon fortfarande varit här!!

Lisa

Intervju i Gotlands Allehanda

Gick med i BCF Gotland här om dagen och ordförande frågade ifall jag ville vara med på intervju då Gotlands Allehanda stödjer Rosa Bandet och arbetar med en artikelserie. De intervjuade mig igår och resultatet blev en artikel med rubriken "Jag är som en tickande bomb"

/Sara

Blodcirkulation

Jag har nu tagit reda på vad som händer om det blir dålig blodcirkulation i bröstet.
Här är ett utklipp från Sahlgrenska Universitetssjukhuset om bröstrekonstruktion.
Vill man inte läsa allt så har jag markerat punkten om vävnadsdöd i form av dålig blodcirkulation.

Bröstrekonstruktion

Vid en bröstrekonstruktion försöker man efter dina förutsättningar bygga upp ett så liksidigt bröst som möjligt. Ibland är förutsättningarna för att uppnå ett fint resultat bättre, ibland sämre. Dock måste man vara medveten om att man aldrig fullt ut kan återskapa ett friskt brösts utseende. Det slutgiltiga resultatet beror förutom på kirurgin, även på dina läkningsförhållanden som tendens till kraftigare ärrläkning runt bröstimplantat, kraftigare ärrläkning i vävnaden och tendens till bredare ärr.

Fördelen med en bröstrekonstruktion är naturligtvis att ett nytt bröst skapas, dock finns det vissa risker med varje typ av rekonstruktionsmetod som man måste känna till innan man beslutar sig för operation.

Bröstrekonstruktionsmetoder

Det finns olika metoder för att återskapa bröst:

De flesta patienter som inte strålbehandlats kan genomgå bröstrekonstruktion med implantat alternativt killambå. Om man är strålbehandlad eller har mycket tunn kvarvarande vävnad på bröstkorgen medför protesrekonstruktion ökad risk för komplikationer och ofta risk för ett sämre kosmetiskt resultat. Här förordar vi rekonstruktion med kroppsegen vävnad. Detta innebär en större operation som ålder eller sjukdom ibland kan tala emot. I dessa fall kan protesrekonstruktion ändock vara ett bra alternativ.

I ett led att försöka uppnå kortare väntetider till operation har vi som policy att du kan komma att träffa olika läkare genom din rekonstruktion. De läkare du träffar har alla samsyn och är tränade på att göra samma sorts bröstrekonstruktioner. I görligaste mån försöker vi ordna så att samma läkare följer dig.

Komplikationer och risker

Vid all bröstkirurgi finns risk för komplikationer.

  • Blödning
    Stoppas med ytterligare en operation eller alternativt, om blödningen inte är så stor så löser kroppen själv upp den.
  • Infektion
    En infekterad protes måste avlägsnas och infektionen hävas med antibiotika. Därefter startar man om från början med en ny rekonstruktion.
  • Dålig vävnadscirkulation/vävnadsnekros (vävnadsdöd)
    En del av den förflyttade vävnaden kan gå förlorad på grund av dålig blodtillförsel. Detta medför nya korrigerande operationer för att nå slutmålet. Risken anses större om man är rökare.
  • Känselbortfall
    Det är vanligt med känselnedsättning eller hel känslolöshet i det rekonstruerade bröstet.
  • Fula ärr
    Ibland sker läkning med breda ärr, vilket oftast är helt oberoende av kirurgin, utan istället beroende av personens läkningsförhållanden.

Puss och kram <3//Lisa

Blir det fel så blir det.

Nu bestämde jag mig!!
Jag tar mina egna bröstvårtor, jag chansar. Blir det fel så blir det, då har jag ändå försökt att få "naturliga" bröst.
Mina egna bröstvårtor kommer ju faktiskt dölja ärret som kommer bli som en stjärna mitt på bröstet, jag kommer i slutändan bara ha ett ärr runt vårtgården, och jag ska ju ändå tatuera bröstvårtan så den kommer inte heller synas.
Det var nog bra att Patrik fick mig att fundera lite. Men det är ju fortfarande saker som kommer spela roll innan brösten blir klara. Blodcirkulationen kan fucka upp sig, det kan bli kapsellbildning runt protesen så att bröstet blir hårt och det kan bli fel lite överallt.

Jag vill just nu bara att det ska vara över så jag kan fokusera på mitt liv och inte som nu, att mina bröst är i centrum varje gång jag träffar någon, alla vill veta om jag fått veta något än men seriöst, tror ni verkligen inte att ni skulle få veta det så fort jag får kallelsen?? Jag kommer skriva på Facebook, på bloggen, jag kommer springa med brösten blottade genom hela jävla Sydnärke och skrika "Ta en noga titt, för snart ser det helt annorlunda!!", jag kommer skratta åt mina vänner om några år när de ska på sin första mammografi "Haha, jag slipper oroa mig!!" samtidigt som jag kommer vara orolig för dem och tänka tillbaka på min enda mammografi och hur ont och obehagligt den jobbiga proceduren var.

Skitcancer, den här operationen ska komma som en karatespark i din mage och du kan inte göra ett skit för att hindra mig! Jag klämmer dig som en ärta, friterar dig som en räka och jag kokar sönder dig som en potatis.
In you face bitch!!
Du tog min mor, men jag tar dig innan du ens var påtänkt hos mig. Jag gör abort av dig!!
Säger man så?? "Gör abort av dig"?
Jag bryr mig inte, I win you lose.

Puss och kram// Lisa

I väntan kommer frågorna.

Hej där!!
Jag har varit mycket upptagen med musik och annat en tid nu men jag tänkte berätta vad som har hänt på operationsfronten för min del.

Eftersom min platsikkirurg Jesper tagit tjänstledigt hela hösten fram till februari så har jag gått från att tro att jag skulle opereras i Augusti, till tron på September, till tron på Oktober till nu tron på November.
Igår träffade jag min nya plastikkirurg Patrik och vi pratade förvånande nog om bröst. Jag trodde vi skulle prata om världsfreden, hahaha!! Nej men, mot ämnet. Han fick mig att ifrågasätta Jespers tänk om hur mina bröst ska opereras och även min önskan om att bröstvårtorna ska bort.

Jesper var mer i tanken "Nu tar vi bort hotet så får det bli som det blir, men det kommer bli bra"
Patrik är mer "Nu ska vi göra ett par snygga bröst"

Fördelarna med att ha kvar den riktiga bröstvårtan är endast estatisk, bröstet kommer se naturligt ut.
Nackdelarna är att ja ändå inte kommer ha någon känsel, bröstvårtorna kommer inte reagera på värme, kyla eller beröring och det finns en liiiiiten chans att man kan få cancer där.

Men nu när jag stod i duschen och kollade på mina bröst så tänkte jag "Varför inte, det skulle ju vara najs om de ser lite naturliga ut och ärren kommer inte synas, det kommer ju vara ärr runt vårtgården men jag ska ju ändå tatuera in lite pigment."

Sen kommer Patrik först ta bort bröstvårtorna, lägga dem åt sidan, ta ut bröstvävnaden och lägga ner inplantatet, sy ihop och sen sy fast bröstvårtorna. Det kommer liksom vara hud under nippelserna, de kommer inte vara någon bröstvävnad under, då borde chansen att få bröscancer där vara totallt omöjlig!!

Patrik hade också en anna idé. Att han skulle lägga in en expanderprotes först och sen när jag har den storlek som jag ska ha så ska jag sprättas upp igen. Han säger attdet blir bäst för huden.
Men hallå... jag ska ju göra en bröstförminskning. Huden ska inte töjas ut efter att den är nerskuren till den storlek jag vill ha. Jag vill inte heller göra en till operation när brösten redan är som dem ska. Då kommer det dröja ännu längre innan jag är återställd.

Men gör jag ett klokt val om jag har kvar bröstvårtorna?? Det är det jag undrar... Hur skulle ni göra?
 Även om era bröstvårtor skulle fungera lika bra som en blindtarm, skulle ni ha kvar dem??

Tack för mig!! // Lisa

RSS 2.0
Besökstoppen