Blodcirkulation

Jag har nu tagit reda på vad som händer om det blir dålig blodcirkulation i bröstet.
Här är ett utklipp från Sahlgrenska Universitetssjukhuset om bröstrekonstruktion.
Vill man inte läsa allt så har jag markerat punkten om vävnadsdöd i form av dålig blodcirkulation.

Bröstrekonstruktion

Vid en bröstrekonstruktion försöker man efter dina förutsättningar bygga upp ett så liksidigt bröst som möjligt. Ibland är förutsättningarna för att uppnå ett fint resultat bättre, ibland sämre. Dock måste man vara medveten om att man aldrig fullt ut kan återskapa ett friskt brösts utseende. Det slutgiltiga resultatet beror förutom på kirurgin, även på dina läkningsförhållanden som tendens till kraftigare ärrläkning runt bröstimplantat, kraftigare ärrläkning i vävnaden och tendens till bredare ärr.

Fördelen med en bröstrekonstruktion är naturligtvis att ett nytt bröst skapas, dock finns det vissa risker med varje typ av rekonstruktionsmetod som man måste känna till innan man beslutar sig för operation.

Bröstrekonstruktionsmetoder

Det finns olika metoder för att återskapa bröst:

De flesta patienter som inte strålbehandlats kan genomgå bröstrekonstruktion med implantat alternativt killambå. Om man är strålbehandlad eller har mycket tunn kvarvarande vävnad på bröstkorgen medför protesrekonstruktion ökad risk för komplikationer och ofta risk för ett sämre kosmetiskt resultat. Här förordar vi rekonstruktion med kroppsegen vävnad. Detta innebär en större operation som ålder eller sjukdom ibland kan tala emot. I dessa fall kan protesrekonstruktion ändock vara ett bra alternativ.

I ett led att försöka uppnå kortare väntetider till operation har vi som policy att du kan komma att träffa olika läkare genom din rekonstruktion. De läkare du träffar har alla samsyn och är tränade på att göra samma sorts bröstrekonstruktioner. I görligaste mån försöker vi ordna så att samma läkare följer dig.

Komplikationer och risker

Vid all bröstkirurgi finns risk för komplikationer.

  • Blödning
    Stoppas med ytterligare en operation eller alternativt, om blödningen inte är så stor så löser kroppen själv upp den.
  • Infektion
    En infekterad protes måste avlägsnas och infektionen hävas med antibiotika. Därefter startar man om från början med en ny rekonstruktion.
  • Dålig vävnadscirkulation/vävnadsnekros (vävnadsdöd)
    En del av den förflyttade vävnaden kan gå förlorad på grund av dålig blodtillförsel. Detta medför nya korrigerande operationer för att nå slutmålet. Risken anses större om man är rökare.
  • Känselbortfall
    Det är vanligt med känselnedsättning eller hel känslolöshet i det rekonstruerade bröstet.
  • Fula ärr
    Ibland sker läkning med breda ärr, vilket oftast är helt oberoende av kirurgin, utan istället beroende av personens läkningsförhållanden.

Puss och kram <3//Lisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Besökstoppen